Om Stuteri Vision

Jag som driver Stuteri Vision heter Emma Persson, jag har varit intresserad av hästar och ridning så länge jag kan minnas och fick min första egna ponny av min morfar när jag var sex år. I unga år tävlade jag både hoppning och dressyr på ponny, men när jag köpte mitt första halvblodssto som sextonåring blev det mer fokus på dressyr. Jag har i vuxen ålder främst jobbat med utbildning av unghästar och ridning av andras hästar på olika utbildningsnivåer. Jag har också haft privatelever i både dressyr och hoppning i många år, samt arbetat som instruktör på ridskola.  

Stuteri Vision bildades i början av 2011 och stuterinamnet är registrerat hos Svenska Ponnyavels-förbundet (SPAF). Målet med avelsverksamheten är att bedriva halvblods- och ridponnyavel i liten skala. Avelsmålet är hållbara hästar med en bra exteriör och ett bra temperament, samt prestationsförmåga och gångarter som möjliggör tävlingsframgångar i framför allt dressyr.  


 

Min hästfilosofi: "Framgången sitter i detaljerna"

Hästar och ridning har alltid varit mitt stora intresse och att ha häst(ar) på heltid är inte en hobby utan en livsstil, det vet alla som har provat. Över trettiofem år och många tusen stall- och ridtimmar har passerat sen jag började mitt "hästliv" med min första shettis Fingal och jag hoppas det blir många tusen till! Under resans gång har jag lärt mig att man aldrig blir fullärd, samtidigt som jag har samlat på mig tillräckligt mycket kunskap för att utveckla min egen hästfilosofi och känna mig trygg i det system och tänk jag har kring hästar och ridning. Som hoppryttaren Peder Fredricson sa i en intervju när han tillfrågades varför han blivit så framgångsrik: "Framgången sitter i detaljerna." Jag har med åren också förstått betydelsen av alla detaljer i hästarnas tillvaro, och vikten av att behandla dem som individer.

Ska man lista allt man funderar över skulle det nog nästan räcka till en hel bok men här kommer några av de viktigaste punkterna ur min hästfilosofi:

* Individanpassad och varierad träning: Mina hästar tränas efter ålder, kunskapsnivå och målsättning. Alla hästar tränas varierat med dressyrpass, markarbete med bommar, uteritter, tömkörning, hoppning/löshoppning och promenader för hand. 

* "Du är vad du äter": Hästarna har beräknade foderstater där analyserat hösilage är grunden, stor andel grovfoder ger glada hästmagar och lugn i stallet.

* Hästarna går ute ca 12 timmar per dag under stallperioden och dygnet runt under betesperioden. I största möjliga mån går de med sällskap för att få social kontakt och röra på sig mer. 

* Fasta rutiner: Hästar är vanedjur och mina hästar lever ett inrutat liv där alla moment under dagen utförs så lika som möjligt från dag till dag, det ger hästarna trygghet och därmed en lugn stallmiljö. 

* Mina hästar är väluppfostrade: Hästar med en tydlig och rättvis ledare är trygga och harmoniska, samtidigt som de vet precis vad de får och inte får göra vilket är viktigt för säkerheten i det dagliga arbetet.