Kackel - hönsens egen sida!

Hönsens blogg!

Det är kanske inte alla som besöker hemsidan som är intresserade av vad flygfäna pysslar med, så de kommer här att få en egen blogg.
 

Full fart på hönsfronten!!                                          2017-06-24
Vi skaffade våra första höns i början av förra sommaren (2016), och sen dess har det både tillkommit ett gäng och sålts en del som inte passade oss. De som kläcktes i första kläckningen i juni förra året lägger ägg sen långt tillbaka och även våra två Welsumerdamer som kläcktes i november lägger ägg. Totalt har vi i nuläget 19 höns, två tuppar och sjutton hönor. Sex hönor är för unga för att värpa men resterande elva damer håller oss med ägg så det blir ett gäng att plocka in varje dag. Idag samlade vi ihop nio ägg och det är alltid en fin blandning av färger: Stora bruna från Welsumer, gröna från Isbar, turkosa från Cream legbar, vita/ljusbeiga från uggleskägghönsen och små beiga från dvärgsilkisarna.
 

Det lilla blå i mitten till vänster är ägg nummer två från våra nyaste tillskott, tre hönor av okänd blandras (de enda vi har som inte är renrasiga). Säljaren sa att det troligtvis var Araucana i dem och det verkar stämma med tanke på den turkosa färgen på äggen, men frågan är vad det är mer? Färgen på två av hönsen påminner mycket om röda silkeshöns med den turkosa fläcken på huvudet, men de har normala fjädrar. Fina är de i alla fall :)


Nämen hoppsan!! :)                                                      2016-08-04
Idag startade jag äggkläckningsmaskinen igen, skojigt! Innehållet var inte lika färgglatt som förra gången dock (se bilden ovan). Nej den här gången blev det mer som en komplettering då förra kläckningen strulade och vi inte fick så många kycklingar som vi hade hoppats på. Så nu har jag laddat kläckaren med fler ägg från Welsumer och Cream legbar, fler värpmästare alltså. Vi kommer inte få äta annat än ägg nästa år... Welsumeräggen var så stora att jag inte fick plats med alla avdelare i kläckaren utan fick lägga äggen lite omlott för att inte spräcka dem. Stora bruna ägg från stora bruna hönor! Så nu är det bara att vänta tre veckor sen får vi se hur många som tittar ut. Fördelen med båda dessa raser är att de än könsvisande vid kläckning, så man ser direkt hur många hönor och tuppar det blev. 


Tre nytillskott!                                                             2016-07-31
Idag
 har jag och dottern varit på hönsköparutflykt. Uggleskäggtuppen Devil som vi köpte på hönsmarknaden i mitten på juni dog tyvärr efter några veckor, men uppfödaren lovade att vi skulle få komma och hämta en ny tupp så igår tog vi oss en tur dit. Vår uggleskägghöna Eugenia är vår mest pratsamma och trevliga höna så jag passade på och slog till och köpte ytterligare två höns som blivande fruar åt Devil II. Den ena är silverfärgad som Eugenia och den andra av färgen chamoix med vitt skägg, så himla söt!!


Äggpremiär!!                                                               2016-07-30
För någon dag sen fick vi våra första egna ägg levererade, det är uggleskägghönan Eugenia som är först ut med att värpa vilket inte är så konstigt då hon är äldst. Så den senaste veckan har vi fått hela fem små vita ägg, hon ligger i! De är små men hela och fina och än har inga hamnat ute i hönsgården utan på anvisad plats, bra jobbat för en nybörjare! :)Sen kom hönsmarknaden...
Andra helgen i juni var det hönsmarknad ett par mil från stan och jag och dottern åkte dit. Vi tänkte att våra föräldralösa kycklingar kanske skulle må bra av ett par vuxna förebilder som kan lära dem livets alla tricks. Vi utarbetade en plan på vägen dit: BARA köpa höns av de raser vi redan hade, med ett möjligt undantag eftersom dottern ända sen vi började med hönsplanerna har önskat sig en vit silkeshöna. Hur det gick? Vi kom hem med fyra fjäderfä till, av två nya raser, dock ingen silkeshöna.... 


Det började med att en hönsrookie fick feeling...
Att det vore mysigt och spännande med höns har jag tänkt länge. Att ha djur är ju kul, och tanken att ha några höns som dessutom (förhoppningsvis) kan ge lite tillbaka för allt slit i form av ägg lockade. I början av året tog jag tag i projektet och började läsa på, googla och låna böcker och insåg snabbt att det där med hönsraser inte begränsas till de där "vanliga" vita och bruna, nej det var mer likt ett smörgåsbord! Skägg, benfjädrar, kvastar, hättor, en massa olika storlekar och både höns och ägg i alla regnbågens färger fanns att välja emellan. Det var då hönsrookien fick feeling, köpte en äggkläck-ningsmaskin och började beställa avelsägg från Sveriges alla hörn! De fem första raserna var ett faktum och äggen blev en fint färgglad samling innan de laddades i kläckaren.

Tre veckor senare kläcktes våra första kycklingar! Först ut blev en cream legbarhöna som fick heta Petronella efter dagens namnsdag.

Våra hönsraser

Ett par spontaninköp av både ägg och höns har resulterat i att det blev lite fler raser än vad som kanske var tänkt från början... Här följer info om de raser vi har, en färgglad men rasren skara presenterad huller om buller.
 

Cream Legbar
Lätt hönsras ursprungligen från England, vikt 2-3,5 kg. Könsvisande vid kläckning, tuppar och hönor har olika teckning.
Ägg: Turkosa, ca 60 g, 180-250 ägg per år, värper ofta även vintertid.

Nedan vår höna Petronella (överst, 9 v.) och tuppen Krämen.

Welsumer
Tung hönsras ursprungligen från Holland, vikt 2,5-3,5 kg, men finns även i dvärgvariant. Bruna höns i rostbruna och orangea toner. Lugna höns som sällan flyger.
Ägg: Bruna, ca 65-70 g, ca 250 ägg per år, värper ofta även vintertid.

En av våra "Wellor" letar mat, 9 veckor gammal.

Dvärgsilkeshöns
Silke, Siri och Sigrid, pärlgrå dvärgsilkes kläckta i februari 2016 som flyttade till oss hösten 2016. Otroligt lättsamma och tama små damer som ibland lägger sig för att ruva, både med och utan ägg... :)
Silkeshöns härstammar från Östasien och rasen tros vara över 4000 år gammal, dvärgvarianten är framavlad i Holland. Silkeshöns har dunliknande fjäderdräkt, hätta, mörkblått skinn, fem tår och benbefjädring. På grund av den annorlunda fjäderdräkten kan silkeshöns inte flyga.
Ägg: Ljusbeiga, ca 30 g.

Isbar (Svensk grönvärpare)
En hönsras skapad av genetikern och prästen Martin Silverudd, med gener från flera raser bl.a. cream legbar som bidragit till äggfärgen. Vikt 2-3,5kg, finns i färgerna svart, blå och spättad. En lugn och lätthanterlig ras.
Ägg: Gröna nyanser, 60-65 g, ca 250 ägg per år.

Ölandshöns
Svensk lantras som räddades från utrotning på 90-talet då man fann en flock med fem hönor och en tupp på en gård på Öland. Rasen är fortfarande en av Sveriges mest hotade raser. Ölandshöns är Sveriges näst största lantras och av robust typ, vikt 2-3 kg. Höns främst i bruna nyanser från ljust vetefärgade till nästan svart.
Ägg: 55-65 g, ca 130 ägg per år, ruvning förekommer.
Tre hönor köptes ca 4-5 veckor gamla våren -17. Bilder kommer!
 

Wyandotte
Tung hönsras från USA, vikt 3,1-3,8 kg, uppkallade efter indianstammen med samma namn. Wyandotte förekommer i 29 godkända färgvarianter, våra är guldblåbandade, min favoritfärg! 
Ägg: Ljusbrunrosa ägg, 55-60 g. 
Fyra ägg kläcktes hösten -18, alla hönor! Bilder kommer!
 

Maran
Tung hönsras från staden Marans i Frankrike. Vikt 2,5-4 kg. Bra kombinationsras som växer snabbt och lägger relativt mycket ägg. Finns i flera färgvarianter, våra är svart/kopparfärgade.
Ägg: Ca 65 g, mörkbruna, hönorna har medelgod ruvlust. 
Tre ägg kläcktes hösten -18, en tupp och två hönor. Bilder kommer!

Raser vi haft

Precis som med mycket annat måste man prova sig fram för att hitta "sina" hönsraser, som man både gillar och som passar tillsammans med varandra vad gäller storlek och egenskaper. Här nedan presenteras raser som vi haft men av olika anledningar valt att inte behålla.
 

Eulenbarthuhn - uggleskägghöns
Gammal lantras från Holland, kompakta och inte så stora, vikt 1,6-2,5 kg. Höns som finns i flera färger, vi har färgerna silver och chamoix. Karaktäristiska drag är skägg och hornkam. Sociala och lugna höns. Troligvis den mest ovanliga hönsrasen vi har, dessa verkar finnas i väldigt liten omfattning i Sverige.
Ägg: Vita/beiga, ca 50 g, ca 160 ägg per år.

Eugenia, vår mest pratsamma och sociala höna!

Ayam cemani
Lätt ras från Indonesien, vikt 1,5-2,5 kg. Godkändes i Sverige så sent som 2014. En spektakulär ras på grund av sin färg då hela djuret, även skinn och kött, är svart! Livliga och nyfikna höns som gärna flyger då de ursprungligen ofta sover i träd.
Ägg: Ljusbeiga, ca 45 g. 

En otroligt vacker tupp kläckt och uppvuxen hos oss!

Ostfriesisk möwen (möwen = mås på tyska, liknar måsungar som kycklingar)
Lätt men robust lantras från Tyskland, vikt 1,7-3 kg, finns i silver och guldfärg. Bra kombinationsras som är duktiga på vintervärpning.
Ägg: Vita ca 55 g.

Plymouth Rock, tvärrandig
Tung hönsras från USA, uppkallad efter en bergsklippa. Vikt 2,5-3,5 kg, både snabbväxande och bra värpras. Rasen finns som både stor och dvärgvariant, dvärgrasen är framavlad i Tyskland. 
Ägg: Mörkgula, ca 55 g, ca 250 ägg per år.
Plymouth rock har jag verkligen gillat, men tyvärr har vi bara fått tuppar som kläckts och överlevt av denna ras. Kanske gör vi ett nytt försök i framtiden.