Pedikyr för hela slanten!

Idag var hovis Johan här, dessutom med två praktikanter så det var en hel liten flock med människor (och en massa prylar!) som vällde in i stallet för att fixa lite pedikyr på tanterna. Märta har en bakgrund med återkommande hovledsinflammationer, utan att ge några detaljer så är det en tidigare ägare som inte hanterat detta korrekt vilket tyvärr har resulterat i att det utvecklats till artros i båda framhovarna. Intressant fall tyckte hovslagartrion och Märtas hovar fick en väldigt noggrann genomgång och det diskuterades ingående hur man ska "hantera" en häst med hennes förutsättningar, väldigt intressant även för mig som hästägare. Slutsatsen (för framhovarna) blev överrullningsskor för en bra hovrörelse mot underlaget, endast brodd i trakten för att inte störa överrullningen, och snösulor för att förhindra snöklumpar och därmed minska risken för snedbelastningar.
 

Överrullningsskor är alltså en typ av sko som är fasad i tån och därmed underlättar rörelsen när kraften samlas i tån innan hoven lämnar underlaget. Väldigt logiskt när man tänker på det, och våra löparskor ser ju faktiskt ut på liknande sätt med uppböjd front.


Så nu har min avelstant "sportskor för högpresterande hästar" :) Artros är ju en kronisk åkomma som inte kommer att försvinna, men det känns bra att göra hennes tillvaro så fördelaktig som möjligt och försöka undvika att det blir värre. Fasningen syns inte så tydligt på bilden, bara som en skugga i underkanten av skon, men prydligt blev det som vanligt!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-