Tusen tankar om hästfoder, och att tvingas tänka utanför boxen (krubban)...

Grace har fortfarande behov av att lägga på sig efter två år i rad med mammauppdrag, trots att hon får en herrans massa mat med tanke på att det är en ponny, som dessutom i stort sett bara står i hagen och jäser hela dagarna. Men, plötsligt för några veckor sen bestämde hon sig för att hon skulle sluta äta sin proteinpellets. Jag har ingen aning om varför, men plötsligt tog hon bara ett par tuggor och lämnade resten i krubban, flera dagar i rad. Självklart händer detta med den enda hästen i stallet som faktiskt behöver äta kraftfoder, vad annars?!

Så då blev jag ju tvungen att fundera ut en lösning. Att testa en annan typ av pellets kändes meningslöst, det skulle förmodligen inte funka. Kanske testa müsli? Eller lusern? Finns det fler alternativ? Müsli är väl det som med ett mänskligt öga ser godast ut så jag började jämföra olika modeller och märken. Men efter ett tag bestämde jag mig för att det inte blir müsli, i vissa sorter var det så mycket som 30 % stärkelse! För er som kanske inte är så insatta i vetenskapen hästutfodring så är stärkelse något som ffa ponnysar ska undvika att äta för mycket av, och speciellt ponnysar som inte rör på sig så mycket. Hästmagar är inte så bra på att bryta ner stärkelse och det kan störa både tarm- och muskelfunktionen. Studier tyder på att ett högt intag av stärkelse kan bidra till magsår, kolik, korsförlamning och fång hos hästar. Så nej till müsli (fast det såg så gott ut)! 

Lusern var nästa alternativ, lusern är en s.k. vallbaljväxt med väldigt högt proteininnehåll. Varmluftstorkat lusern säljs i form av antingen hackat strå eller i pelletsform, rakethö på påse helt enkelt! Det innehåller dessutom väldigt lite stärkelse och annat onyttigt, därför föll valet på lusern. Om Grace skulle få i sig lika mycket protein per dag från lusern som från pelletsen hon ätit tidigare så skulle jag bli ruinerad ekonomiskt, men jag resonerade att om hon kan tänka sig att äta något kilo av det här så är det ju bättre än ingenting. Eftersom jag inte visste vad hon skulle föredra så köpte jag både lusernhack och pellets. 

(Ja varsågoda Krafft för gratisreklamen...) 

Och hon älskade det, båda sorterna! Det kanske påminner om gräset på sommaren, vad vet jag,  huvudsaken är att hon glatt småpratar igen när jag börjar skramla med mathinken och hon slickar krubban ren varje gång. Så nu äter hon illgrön gröt två gånger per dag och en hel krubba full med rakethö varje kväll.

Det blir lite mindre protein per dag jämfört med proteinpelletsen, men enligt beräkningen får hon i sig bra mycket mer än vad hon behöver så det borde inte vara något problem för henne att lägga på sig några kilo ändå med den nya matsedeln. Vi håller tummarna!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-