Stjärnhoppningen - ett riktigt skitprogram!

SVT har i många år producerat ett tv-program som går ut på att kändisar "stjärnor" ska lära sig rida, och som examensprov vara med i en hopptävling under den årliga hästshowen i Globen/Friends i slutet av varje år. Många år har jag sett delar av detta spektakel och funderat på hur detta program får sändas år efter år?! Många av deltagarna har aldrig varit i närheten av en häst före inspelningarna börjar, men under programserien ska man då få följa deras framsteg i ridningen. Och visst blir de bättre, men hur kan man ha som mål att man efter ett par månaders träning ska kunna rida en bana med hinder inklusive omhoppning på ett stabilt sätt??

Med tanke på hur mediadrevet har gått kring ridsporten de senaste åren, där proffsryttare har kritiserats till höger och vänster för både det ena och det andra (inte alltid oförtjänt), så är det för mig fullständigt oförståeligt hur detta får fortsätta?! Man ser i programserien vid många tillfällen hur hästar rycks i munnen och tvingas balansera runt över hinder varv på varv med ett gäng oformliga potatissäckar på ryggen. Var är alla kritiker nu? Och ska detta vara underhållning? ALLA har vi varit nybörjare, det är absolut inte det jag kritiserar, utan problemet är att man från SVTs sida verkar tro att det här med ridning är någon quick fix som man lär sig på några månader. Vem skulle ställa kravet på en ridskoleryttare att kunna hoppa bana i omhoppningstempo efter ett halvårs ridning? Ingen, för verksamhetens hästars skull. För vem får betala priset för denna "underhållningssatsning"? Jo, de deltagande hästarna. 

Och den stora frågan är, är detta verkligen positivt för ridsporten? Är det så här vi vill visa upp våran sport för allmänheten? För det känns mer troligt att "den stora massan" tittar på det här programmet än sändningar från riktiga tävlingar. Är det rättvist mot ridsporten att visa upp att en artist eller skådespelare som aldrig har suttit på en häst plötsligt efter tio program är "redo" för att vara med och tävla i hoppning på Friends arena?? Jag är förvånad över att inte fler negativa röster har höjts från seriösa hästmänniskor under alla dessa år, för jag är helt övertygad om att jag inte är ensam om att tycka att detta program i större utsträckning stjälper än hjälper vår sport. Så SVT - LÄGG NER!!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-