Fölproduktion pågår, håll tummarna!!

När det gäller nästa års fölproduktion var plan A att seminera Grace på 30-dagarsbrunsten. Jag bestämde mig dock för att hon istället får ett viloår i år och kanske blir det hennes tur nästa år igen. Då blev plan B istället att seminera Ettan, men vilken snygging skulle få den äran? Verona's Bo-Gi är en hingst som bara är ca 140 cm och som har en hel drös framgångsrika avkommor som dessutom ofta är snygga (bl.a. Graces avkomma Rosdala Gigolo). Så Bo-Gi blev mitt förstahandsval, det visade sig dock att han inte längre går i aktiv avel utan det finns bara frysta doser. När jag kontaktade den enda seminstationen inom rimligt avstånd så visade det sig naturligtvis att de inte seminerar med fryst, typiskt!!

Utan att riktigt ha bestämt mig vad gäller hingstvalet så körde jag i alla fall ponnyn till seminstationen för att få veta hur hon låg till och om allt verkade okej. När vi står där i seminspiltan visar det sig att hon är väldigt redo för seminering!! Klockan är då över tolv och jag får ta ett snabbt beslut på stående fot angående plan C, dvs vem vi ska ringa till för att få tag i semin till dagen efter. Valet blev då Brännornas Rigoletto, en yngre ridponnyhingst född -07 som hittills endast har två avkommor som har gått 3-årstest. Han har dock själv toppenmeriter, har t.ex. deltagit i ungponnyfinaler i både hoppning och dressyr, och verkar ha riktigt fint temperament och ridbarhet. Det är en hingst som är ädel och som jag har funderat på tidigare kanske kan passa Ettan. Han är bara 136 cm men båda föräldrarna är D-ponnyer, så vi får väl se var vi landar i storlek på eventuell fölis med tanke på Ettans 151 cm.   

Veterinären kastade sig på telefonen till hingststationen, det visade sig då att lille herrn hade jobbat färdigt för dagen och redan åkt tillbaka hem. Som tur var fanns det dock en dos sparad och vi blev lovade transport av halva den till Umeå dagen efter. Så tisdag morgon seminerades Ettan med en halv dos, som dessutom visade sig inte vara av så bra kvalitet pga att den inte spätts för transport eftersom den skulle ha använts på plats till ett annat sto och det dessutom blev bråttom med leverans av lådan till postkontoret. Så i realiteten fick hon en dos som motsvarar ca 5% av en normal dos och det låter ju väldigt lite, men det är fortfarande 50 miljoner simmare och det räcker ju med att en enda orkar fram! Förutsättningarna är därmed inte toppen och hon är aldrig seminerad förut men i slutet av nästa vecka vet vi om det lyckades, så nu gäller det att hålla tummarna!! Med en massa tur får Ettan en Rigolettobebis nästa sommar! Rigoletto är brunskimmel så kanske blir det då en femte nyans av brunt :)

Håll tummarna, fortsättning följer!!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-