Istid och test av prototyp

Jaha, så blev det plötsligt kallt som i Sibirien efter en hel höst och vinter 2015 i stort sett helt utan snö. Tydligen ska vi "tacka" Ryssland för kylan, Putinkylan som kvällstidningarna kallat den. Det blir alltid lite av en chock när det plötsligt blir vinter och kallt, man vänjer sig efter ett tag men nu har jag gått omkring och frusit i flera dagar. Tack du vänliga själ som uppfann bastun (det måste ju ha varit en finne...)!!

Kallt väder innebär ju också kallt vatten, om man som jag inte äger ett gäng med värmebaljor att ha utomhus. Jag har tänkt i flera år att man borde skaffa såna, men det är ganska dyrt om man behöver ett par stycken. Så jag har också funderat på att bygga egna, och när det nu blev så attans kallt i veckan så bestämde jag att det äntligen borde göras. Så idag byggde vi (nä, min sambo) en första prototyp, det blir dubbla baljor utan ström till att börja med, så får vi se hur bra det funkar. Två baljor (65 och 80 liter), markisoleringsskivor, en rulle silvertejp och en Ikeapåse var allt som behövdes. Så här ser den ut:
  

Tanken var att sätta en ram av plywood eller annan vattentålig skiva runt kanten men kanten blev så liten mellan baljorna och isoleringsskivorna fick sticka upp en längre bit istället så då tyckte vi att det blev bättre att täta med silvertejp. Ikeapåsen då undrar kanske någon? Ja det är ju en fördel att kunna lägga på ett lock på baljan under natten om hästarna inte är ute, locket består också av isoleringsskiva och för att den inte ska "smula" ner i vattnet så stoppade vi den i en Ikeapåse (vad kan man INTE ha dem till???). Även där hade vi tänkt att sätta en träskiva ovanpå men isoleringsskivan satt så perfekt i baljan att vi kom fram till att det kanske inte behövs, så vi testar utan skiva till att börja med. Kanske inte världens snyggaste lösning med blå påse men det är ingen som ser dem där de står, och nu har ju locket fina blågula bärhandtag och allt! :)
 

Det var lite väl tuffa testförhållanden idag när jag ställde ut baljan i -19 för ett första test vid lunchtid. Inte ens alla baljor med värmekabel garanteras fungera under ca -20, så jag hade ärligt talat inte så stora förhoppningar att vattnet inte skulle frysa i min strömlösa prototyp. När jag kollade 3,5 timme senare hade det frusit på ytan, men det var bara en halv centimeter tjock is som hästarna lätt hade kunnat knäcka själva om de var törstiga så jag tycker den har fungerat över förväntan!! Det är ju faktiskt inte så många dagar per vinter som det är så här kallt, och 5-10 minus kommer den garanterat att klara och det är huvudsaken. Så jag är väldigt nöjd med prototypen, och det faktum att jag idag har sparat ca 2000 spänn!
 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-