Nytt år, nya möjligheter!

Precis som alla andra tänkte jag sammanfatta året som gått. Mitt "hästår" 2013 var, precis som livet oftast är, både berg och dalar. För ett år sen när jag tittade tillbaka på 2012 konstaterade jag att det varit ett ganska turbulent år med mina ledproblem, två hästar sålda och en inköpt.

Hur blev då 2013, så här i backspegeln? Ja, lite samma känsla faktiskt. Året började med att vi kom igång ordentligt med ridningen av Valborg på banan, och Ettan gick också bra. Det blev ingen riktig vår, snön låg kvar länge och sen i maj kom helt plötsligt en sväng av sommarvärme med nästan trettio grader varmt ett par dagar. I slutet av maj hände också det som skuggat nästan hela resten av året, jag åkte av Valborg (nä inte ramlade av, det var definitivt avsiktligt från hästens sida). Kotkompressionen i ryggen som jag fick har tagit mycket längre tid på sig att läka än vad alla inblandade trodde, det är bara de allra sista veckorna på året som jag har kunnat rida mm utan att få ont. Förutsättningarna att kombinera en trasig rygg med en sprattlig ponny var inte de bästa, vilket resulterade i att Salma flyttade hit istället i mitten av augusti. Ur transporten klev en väldigt  tunn och omusklad men cool häst som med sina knappa 1,65 kändes stor som en mammut i jämförelse med mina förvuxna ponnysar. På grund av min rygg och en snöfri höst/vinter med stenhårt underlag varvat med is så har jag inte riktigt haft möjlighet att rida ihop mig med min nya fyrbening. Men Salma har ändå växt i mina ögon under de här månaderna, vi har jobbat mycket från marken och hon har lagt på sig både hull och muskler och visat vilken kapacitet som finns där, samtidigt som hon är otroligt snäll och okomplicerad i all hantering. En cool, glad häst med positiv känslighet som ändå kan tända till vid arbete, och jag tror att vi kan bli ett riktigt bra team när vi kommer igång ordentligt!

Ettan har också haft en ganska lugn höst, dels pga min rygg men också för att min ständiga olycksfågel lyckades trampa in en pinne i ena bakhoven i september. Efter två veckor med gips, bandagebyte och delvis boxvila så läkte hoven utan komplikationer, så skönt! Sen har det även för henne varit fokus på skritt och arbete från marken, hon har stundtals varit lite överhettad av all vila men ändå hållt sig på mattan. Under hösten har vi också klarat av premiären med kandaret, vilket var hennes mål för hösten, och det gick otroligt bra! Med tanke på hur känslig hon är för alla förändringar så trodde jag hon skulle vara skeptisk, men det kändes faktiskt som att hon trivdes med sitt kandar så det är bara att fortsätta med det.

Summa summarum ett hästår där min skada påverkat mer än halva året i negativ riktning tyvärr, och omsättningen på hästfronten har varit större än jag hade planerat. Men de senaste veckorna har ryggen som sagt äntligen känts riktigt bra och båda hästarna är friska, taggade på jobb och känns superfina, och snart måste ju vintern komma, eller??? När snön kommer och vi får bättre ridförutsättningar så är det bara att börja nya året med att dra igång träningen på allvar! 2014 är Hästens år enligt den kinesiska tideräkningen, och det känns som att jag har bättre förutsättningar än på länge att få ett riktigt roligt och utvecklande hästår med mycket träning tillsammans med mina två mörkbruna skönheter. Kanske blir det t.o.m. någon liten dressyrtävling, det är i alla fall målet. Nu kör vi! :)

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-