Peter Amris - min nya husgud!

Hittade igår på hippson.se ett videoklipp med den danske dressyrtränaren Peter Amris och blev helt fast! En lågmäld, sympatisk man som är dressyrryttare, tränare och har huvudansvaret för utbildning av de danska polishästarna och deras ryttare i Köpenhamn. Klippet som Hippson länkade till var det första som handlar om unghästen och den första utbildningen, och det som jag mest fastnade för var hans inställning och tankesätt kring detta. Utbildning måste få ta tid, både för hästens psyke och kropp. Han återkommer hela tiden till det, och hur viktigt det är för att hästen ska hålla många år. Ett exempel som han tog upp var att hästar alltid vänder huvudet utåt när de svänger (man fick också se en kort film på en häst som springer i ett ridhus där man verkligen ser vad han menar). Därför påpekade han vikten av att inte börja ställa hästen inåt på böjda spår förrän den har vant sig ordentligt vid att balansera med ryttaren på ryggen, annars får man en häst som lägger sig i kurvorna för att den inte hittat sin nya balanspunkt samtidigt som det är helt ologiskt för den att titta inåt i svängarna. Tänkvärt tycker jag!!

"He (hästen) has a brain the size of a walnut. It's not much going on in there, except reflexes and instincts. But horses has an incredible memory. Unfortunately, they seem to remember bad things better than good things. That also includes bad experiences in the beginning of their training, which can affect their whole career".

Det finns en hel serie med klipp på Youtube, här är det första.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Senaste kommentarer

  • Astrid » Pangea Vision:  ”Så sööt!”

  • Mamman » :):  ”De va la roligt!!!”

  • Astrid » R.I.P Salma:  ”Så tragiskt!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Jo hon stod som privatponny på surf under några år så känner förra ägaren lite!”

  • Ylva Danielsson » Fullbelagt!! :D:  ”Nämen! Har du köpt henne? Det var ju jättekul! Fina Lilly!”

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln

-